Защо в западна Европа, вода с Ph по-голямо от 8 не се препоръчва за ежедневна консумация, а при нас няма такива препоръки.

23.03.2015/ Аспарух Гаврилов

Здравейте, Аспарух. pH е мярка за активността на водородните йони в разтвор, и съответно неговата киселинност или алкалност. pH е и скала за измерване на киселинност или алкалност на разтвори. Скалата варира между 0 и 14. Водни разтвори с pH по-малко от 7 се считат за киселинни, а разтвори с pH по-голямо от 7 са алкални (основни). Ако разтворът има pH = 7, той е неутрален. pH на стомашния сок е около 2, Кока-Кола ~ 2.5, сок от портокал – 3.5, бира – 4.5, кафе – 5, мляко – 6.5, амоняк – 11.5, белина – 12.5, сода каустик – 13.5.


Оптималната стойност, касаеща качеството на водата е в интервала между 7 и 8. Вода с pH над 8 е алкална вода. Алкалната вода помага, за да се неутрализира киселинноста в организма, която от своя страна се свързва с повечето патологични процеси. Общо взето алкализирането на тялото е винаги предпочитано, но то рядко се случва само с избора на такива води, обикновено се налага и промяна в хранителното поведение и навици. Препоръките в България са за редуване на минерални, изворни и трапезни води, с други думи - разнообразие и баланс и в избора на водите.

Поздрави,
д-р Стоянова

» Виж всички въпроси и отговори »