Къде отиват течностите?

Къде отиват течностите?

Случвало ли ви се е в средата на деня да усетите леко главоболие, виене на свят или да се почувствате изтощени. Стресът, умората, недоспиването оказват влияние върху физическото и психическото ни състояние, но много често основната причина се крие в дехидратацията на нашето тяло.

Без особени усилия човек губи по приблизително 2.6л1. вода на ден. Дори когато не ни е топло или пък тялото ни е в покой губим течности при:  дишането, потенето, уринирането и чревните движения. Ако не компенсираме тази загуба равностойно, балансът на количеството вода в организма ни се нарушава и като следствие от това настъпва дехидратацията (повече за различните нива на дехидратация научете тук – линк към Кога сме дехидратирани).

Водата е основен градивен материал за клетките в човешкия организъм. Всяка клетка съдържа средно 70% вода.

Водата е разтворител за всички храни, витамини и минерали, участва в раздробяването на храната на по-малки частици, в нейния метаболизъм и асимилиране. Още повече повишава способността за усвояване на жизнено важни вещества, съдържащи се в храната, чрез нея те се транспортират до всички органи и клетки на тялото.  Именно водата е тази, която извежда токсините, отровите и баластните вещества през различни части на тялото – най-вече чрез потта и урината2.

Заради всичките жизненоважни функции на водата в нашето тяло не бива да лишаваме организма си от ежедневното необходимо количество вода.

Източници:
1 Shirreffs SM. Markers of hydration status. J Sports Med Phys Fitness 2000;40:80-4. - See more at: http://www.h4hinitiative.com/every-hydration/water-balance-regulation#sthash.zA4Q6OUL.dpuf
2 Български национален воден съвет.Вода в голямото междучасие.Програма за подкрепа на здравословното хранене в училище: http://nwcb.eu/wp-content/uploads/2012/06/Water_Brochure_2012-03-12_web1.pdf