Водата и храненето

Водата и храненето

Един от вечните спорове, свързани с приема на вода, се отнася до въпроса добре ли е да се пие вода по време на хранене или не? Помага ли тя на храносмилането или напротив, пречи?

Позицията на специалистите далеч не е единна. Тези, които са “за” пиенето на вода по време на хранене, изтъкват твърдението, че водата допълнително втеченява храната, което влияе благоприятно на процеса на храносмилане. От другата страна медици и диетолози в позиция “против” наблягат на факта, че водата намалява нивата на киселинност в стомаха и това забавя храносмилането, като води и до стомашни неразположения.

И докато специалистите се разберат помежду си и публично оповестят своята по-категорична и единна позиция, ние ви предлагаме друг практически подход към дилемата.

Да започнем оттук: ако ви се пие вода по време на хранене, значи организмът ви сигнализира, че е жаден. Жаждата обаче е признак за вече настъпила лека дехидратция1 или иначе казано: количеството вода, което сте приели към този момент от деня, не е било достатъчно на тялото ви, за да поддържа здравословен баланс на течности в организма.

Друг поглед към темата за храненето и пиенето на вода засяга проблема, че често пъти жаждата се бърка с глад2. Ако в необичаен момент от деня усетите, че сте гладни, а всъщност съвсем скоро сте закусили, изпийте чаша вода, изчакайте известно време, за да установите дали наистина сте гладни или пък дехидратирани.


И не на последно място: приемът на вода по принцип намалява усещането за глад. Така че ако сте решили да преформулирате менюто си чрез различни диетични принципи, не пропускайте здравословната хидратация. Благоприятният ефект на редовния и достатъчен прием на течности е, че когато пием вода, се подава сигнал към центъра на насищането в мозъка, че стомахът вече не е празен.

» Съвети за здравословна хидратация.

Източници:
1 Hydration for Health. Water - a key element for our body. Video http://www.h4hinitiative.com/every-hydration/water-key-element-our-body
European Hydration Institute. What is dehydration: http://www.europeanhydrationinstitute.org/dehydration.html
2 Български национален воден съюз. Дискусия “Вода в голямото междучасие” – част I http://nwcb.eu/2012/10/26/дискусия-вода-в-голямото-междучасие-2/